Lezárult a tranzakció: világhírű szabadalmat és nemzetközi energetikai vállalatot vásárolt meg az MVM
2020.12.31.

2020. december 31-én lezárult a tranzakció, amely keretében az MVM Csoport 100 százalékos tulajdonába került a német Enexio Csoport magyarországi vállalata, a magyar cég két kínai leánya, valamint egy világhírű magyar szabadalom is. Ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett az MVM nemzetközi terjeszkedésében.


Az eddig német tulajdonban lévő Enexio Hungary Zrt., valamint a magyarországi cég két kínai leányvállalatának akvizíciója révén világszinten is meghatározó vállalatokkal bővült az MVM Csoport portfóliója. A magyar energetikai holding ezáltal az eddigi regionális terjeszkedés mellett a kínai energetikai piacon is aktív szereplővé válik. A többek között ipari szárazhűtési technológia kivitelezésével foglalkozó vállalatok mellett a tranzakció magában foglalja a világhírű, Heller¬–Forgó-féle hűtőberendezések szabadalmi jogának akvizícióját is. A tulajdonosváltást követően az Enexio Hungary a jelenlegi formában folytatja működését.


„Jelentős mérföldkövet jelent számunkra a saját piacán nemzetközi szinten is meghatározó technológiai kivitelező cég megvásárlása. A tranzakció teljes mértékben illeszkedik az MVM stratégiai céljainak megvalósításához, ezáltal társaságcsoportunk a nemzetközi erőműfejlesztési piacon is jelentős szerepet tölthet be. Az Enexio nemzetközi értékesítési kompetenciája és kapcsolatrendszere komoly üzleti potenciált jelent az MVM számára” – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.


Az elmúlt évtizedben jelentős tudással és nemzetközi tapasztalatokkal gyarapodott az Enexio Hungary, amely az MVM Csoport részeként, annak biztos szakmai és tulajdonosi hátterével folytathatja kiemelkedően eredményes működését a jövőben.


Az Enexio Hungary Zrt. 2018-ban 3,5 millió, 2019-ben 1,5 millió euró adózott eredménnyel zárt, forgalma pedig 5,9 millió, illetve 18 millió euró volt ezekben az években, jelentős részben külföldi értékesítésből.